Technika v Holýšově opět přerušila zápas

12.02.2017 00:06

Po prohře ve třetím jarním kole divize na havlovické půdě, kde přísnější měřítka snesl pouze výkon Honzy Laksara (451), jsme chtěli plně zabodovat v domácím prostředí proti Jáchymovu. Článek bude věnován tomu nejdůležitějšímu faktoru sobotního zápasu, a to technickému stavu naší stařičké dvoudráhové kuželny.

Zápas začal vesele, když Dan Šeterle i přes nevýrazný výkon 418 p.k. poráží soupeře o 14 dřev. Od druhé dvojice začíná hrát prim naše prastará technika, která se opět stala významným (a nakonec rozhodujícím) faktorem celého zápasu. Na první dráze se kuželky přestaly zvedat, na té druhé se jim v plných nechtělo sjíždět, nebo naopak v dorážce zůstávaly nahoře, když neměly. Jeden z „vrcholů“ nastal během čtvrté dvojice, kdy se na druhé dráze již po několikáté utrhla část řetězu zvedajícího kuželky s bonusem upadlého ozubeného kola na druhé straně. Po téměř hodinové opravě se v kuželkách pokračovalo, hra však netrvala dlouho. Po dohrání čtvrté dvojice se dvojka dráha rozbila takovým způsobem, že nebylo jasné, za jak dlouho/jestli se kuželna opraví. Proto jsme byli nuceni zápas předčasně (v tu chvíli už jsme však časově přetahovali zápas téměř o hodinu) ukončit a domluvit dohrávku se soupeři ze vzdáleného Jáchymova na jindy.

Již po několikáté se tak z bojů o přední příčky v nejvyšší „dvoudráhové“ soutěži stal boj s technikou a neustálým přerušováním hry. Místo fandění a soustředění se na hru se tak všichni domácí starají o chod kuželny a sportovní výkony jsou stranou. V takovém prostředí se již bohužel nedá dlouho pokračovat bez ohledu na skutečnost, že kdykoliv může nastat porucha takového formátu, kterou ani naše šikovné ruce a náhradní díly ze staré zahořanské kuželny nedokážou opravit. Tento stav trvá posledních několik let, kdy jeden z úspěšnějších a nejpočetnějších kuželkářských oddílů plzeňského kraje bojuje o holou existenci a všemi možnými prostředky se snaží oddálit prohru v tomto boji, která se bez pomoci zvenčí neodvratně blíží.

 

Za Áčko a celé holýšovské kuželky – Honza Laksar