Holýšov má přebornici!

07.01.2017 10:42

Zimní pauza je již tradičně věnována oddílovým přeborům, ze kterých vzejde nový král oddílu a skupina postupujících na přebory okresní. Účast byla celkem hojná, kdy si alespoň v jednom kole zahrálo 24 členů oddílu.

První kolo se neslo ve znamení rýmiček a kašlíčků, proto se nás v řádném termínu sešlo poskrovnu. Zároveň se nám opět utrhl řetěz, a tak jsme místo v devět hodin začali až ve čtvrt na 11. Všichni přítomní jsme z opravy a zdržení byli rozmrzelí a naše výsledky podle toho vypadaly. Jediní, kteří mohli být se svým výsledkem spokojeni, byli Viki Šlajer (427), Honza Myslík (430) a půlpřeborník (vlastně čtvrtpřeborník) Standa Šlajer s výkonem 444 poražených kuželek. Další čtvrtek na tréninku si svůj nához odbyli i simulanti, kteří nepřišli v sobotu, ale v neděli do hospody už byli fit  (promiň, Béďo, musel jsem si rejpnout :-) ). Do celkového pořadí nejvýrazněji promluvila Verča Horková, která se s výkonem 447 p.k. usadila těsně před Standou na prvním místě. Druhé kolo tak slibovalo velké drama nejen v boji o celkový triumf, ale i o přeborníka v rámci jednotlivých kategorií.

Druhé kolo jsme zahájili tradičně procházkou na hřbitov a pak mohly začít boje o titul, v pořadí od nejhoršího v prvním náhozu k nejlepšímu. Výraznějšího výkonu a zlepšení jsme se dočkali hned ve druhé rundě, kde Táňa výkonem 402 p.k. výrazně promluvila do boje o přebornici v ženské kategorii (celkem 771). Ohrozit ji mohla už jen Lucka Horková, které se druhé kolo nepovedlo (v součtu 767), a tak máme první medaile rozdány. Na třetím místě skončila Radka Schuldová starší se 765 kuželkami. O pouhá dvě dřeva za ní se umístila Radka mladší, která tak obsadila druhé místo v kategorii dorostenek.

Svůj nához měla před sebou skupina vlčáků, která se pokoušela dostat se přes poslední zbývající zástupkyni něžného pohlaví. Nebudu se dále rozepisovat a skočím rovnou na medailové posty. Třetím nejlepším seniorem a celkově 11. v pořadí se stal Standa Šlajer s vyrovnanými výkony a celkem 808 p.k. O dvě příčky výše se umístil druhý senior Bohouš Jirka (825). Dostáváme se už k mužské kategorii, kde se na bronzový stupínek dostal Tomáš Lukeš (836), celkově 7. místo. O pouhé dvě kuželky více v součtu shodil nejmladší účastník přeborů Viki Šlajer a po zásluze se stává přeborníkem v žákovské kategorii. Druhým mužem (celkově 5. místo) se stává Honza Myslík (844) a těsně pod stupně vítězů se probojoval Mišák Martínek (846), který ovládl kategorii dorostenců. Celkově bronzový, v kategorii seniorů však první, je „nováček“ Milan Laksar s celkovým výkonem 854 kuželek.

A bylo zde očekávané finále. Opravdu se do posledního kola dostali momentálně ti nejlepší. Na jedné straně nejlepší plné (628), na té druhé nejlepší dorážka (300) a oba nejméně chyb (4, resp. 3). Všichni z nás doufali v napínavý souboj až do posledního hodu. Naše přání však bere za své hned v počátku, kdy se Standovi vůbec nedaří plné a prohrává je skoro o 30 kuželek. Dorážka vyrovnaná a Standa s Verčou výrazně prohrává. Druhá dráha už je ve Standově podání jiné kafe a zejména v dorážce výrazně stahuje ztrátu. Nakonec Standovi stačila „pouze“ devítka předposledním hodem a 7 nakonec na vítězství. Místo 9 padla jen osmička, a tak se po celkovém výkonu 886 mohla radovat Verča (Standa 879).

Holýšov má historicky nejmladšího přeborníka a asi první přebornici. Verča je však zvyklá vyhrávat mistrovství republiky, takže nějaké přebory pro ni asi nebyly velkou výzvou :-)). Všem postupujícím přeju pevnou ruku na okrese a ať to někomu z nás cinkne!

Honza Laksar - Saxík