Drtivý finiš áčka

31.03.2019 12:47

K udržení naděje na posun v tabulce mimo sestupové příčky jsme nutně potřebovali bodovat v Hazlově. Nikdo si nepamatoval, že bychom zde někdy uspěli, ale je to kulatý a stát se může cokoliv. Strategie byla zvolena v nekompromisním nástupu prvních 4 hráčů a úkolem zadáků bude pouze udržet kuželky. To se tak úplně nepovedlo...

V první čtveřici nastupují Dan a Jarda. Dan prohrává především v prvních plných a po smolnější dorážce, ve které se nevyvaroval chyb prohrává první dráhu 232:220. Na druhé dráze už se rozdíl téměř neměnil a tak Dan prohrává 458:445 z pohledu domácích. Jarda také prohrává první dráhu, zejména kvůli dorážce 231:218. Na druhé dráze se zlepšuje v plných, které vyhrává o 21 dřev a ujímá se vedení. Dorážka však dnes nebyla jeho silnější disciplínou, a tak ve velmi vyrovnané bitvě soupeř posledním hodem rozhoduje o své výhře o jedinou kuželku 441:440. Start jaký jsme si nepředstavovali, ale ztráta není nijak závratná; stav 4:0, +14 pro domácí.

Ve druhé dvojici nastupují Milan s Honzou Myslíkem. Milanovi se nevedou moc první plné, ale soupeřka toho nevyužívá a vyhrává je pouze o kuželku. V dorážce už je to jiná a ujímáme se vedení 204:220. Na druhé dráze přišlo mírné zhoršení, avšak soupeřce se vůbec nedařilo a tak vyhráváme největším rozdílem v utkání 393:433. Na sousedních drahách Honza Myslík získává postupně mírný náskok a první dráhu vyhrává po nejlepší dráze zápasu o 12 dřev. Na druhé dráze to vypadá že si dojde pro výhru, byť těsnou. Soupeř je však o několik hodů pozadu, a tak není nic jisté. Honzovi se však v samotném závěru přestává dařit, soupeř chytá druhý dech a nakonec bere oba pomocné body o pouhé dvě kuželky 452:450. Druhá velmi těsná prohra znamená vedení pro domácí už 6:2, i když na kuželky prohrávají o 24, což dává zajímavou šanci na zisk jednoho nebo i obou bodů. Jeden ze zadáků však musí soupeře porazit.

Honza Laksar od prvních hodů prohrává plné, nakonec 163:148. Vedle Standa nás drží v naději, když naopak vyhrává 140:163. V dorážce se výkony všech zadáků otočily, a tak Honza dráhu o 5 kuželek vyhrává (215:220) a Standa o dvě prohrává (210:208). Druhé plné hraje Honza přesněji a vypadá to, že si nakročí ke dvěma bodům. Posledních 10 hodů se mu však hrubě nepovedlo a nakonec plné vyhrává pouze o 4. Standa se soupeřem hrají do plných lépe a Standa v nich vítězí 155:158. Před dorážkou vede Honza o 9 a Standa o 1 – to se nedá prohrát :-). Honza se o to však pokouší, když přichází nevídaný kiks v podobě 5 chyb za sebou. Soupeřka toho však nevyužívá, a tak po zlepšeném závěru Honza přeci jen vítězí 416:425. Na drama až do konce je zaděláno i vedle, když oba soupeři drží spolu krok. Bod již máme jistý a Standa bojuje o ten druhý.Soupeř zavírá existenc a posledním hodem dává 9. Standa předposledním otevírá za 6 bez roha a všichni čekáme, jak zápas dopadne. Rozběh, hod, a Standovy ruce letí vzhůru. Standa doráží a přehrává tak soupeře o jedinou kuželku 437:438.

Podařilo se nám tak vyhrát na pro nás do té doby nedobitné hazlovské kuželně. Toto vítězství bylo důležité, protože stále máme teoretickou naději na přeskočení jednoho ze čtyř supeřů v tabulce před námi. O tom hodně napoví poslední domácí zápas proti stříbrskému Baníku, který se stále drží v teoretických sestupových vodách. Doufáme, že se s domácí kuželnou rozloučíme opět povedeným výkonem.

 

Kuželky Jiskra Hazlov B – Kuželky Holýšov A  6:10  2597: 2631

 

Proti stříbrským nastupuje jako první Honza Myslík. Začiná zostra plnými 159, soupeř se však nezalekl a převádí o 7 kuželek lepší hru. Dorážku mají oba na chlup stejnou 63, i když Honza se o lepší číslo připravil zejména chybami. V druhých plných je Honza vyrovnaný, ba ještě kuželku přidává, a buduje si důležitý náskok, protože soupeři se přechod na vedlejší dráhu vůbec nepovedl. A když následuje z naší strany zpřesnění hry i v dorážce (81), je z toho nakonec přesvědčivé vítězství 463:430 a dobrý vstup do zápasu. Jako druhý nastupuje náhradním Mišák. Mišák nehraje s takovou lehkostí jako obvykle, ale poctivou hrou v dorážce začiná pěknou dráhou 230. Soupeř však dokazuje že také umí a o kuželku Mišáka poráží. Mohl z toho být po první polovině i větší rozdíl, ale soupeře poměrně zabrzdilo 6 chyb. Ve druhých plných nám soupeř uniká (137:151) a bohužel už ani zlepšená druhá dorážka (89) nám k bodům nestačila. Škoda puštěných hodů na oba existence. Po prohře Mišáka 456:463 je stav 2:2 s 23 kuželkami do plusu pro naše barvy.

Třetí Standa začíná slušými plnými, avšak dorážka mu vůbec nevychází a prohrává dráhu 201:216. Když ve druhých plných dostává do rance dalších 10 klacků, vůbec to nevypadá dobře a celý zápas bude asi dramatický až do konce. Ve druhé dorážce však Standa ukázal, co se v něm doopravdy skrývá, a díky 95! kuželkám strhává zápas na svoji stranu - 437:427. Tento závěr asi nastartoval Honzu Laksara, který začal nához třemi hodovkami a rovnou určil ráz svého utkání. Plné hrál dobře po celou dobu a nakonec se počítadlo zastavilo na hodnotě 174. Soupeři v tu chvíli nebylo nic platné, že jím vypuštěné koule překračovaly povolenou rychlost v obci, a už prohrával 28 kuželek. V dalším průběhu už soupeř působil doslova odevzdaně a tak Honza po lehce nadrůměrné dorážce vyhrává první dráhu 253:190. Přechod na dvojku se moc nevydařil a zachraňuje ho až v závěru plných. Dorážka už však byla o něčem jiném (98!), a tak se počítadlo zastavilo na vyrovnaném osobním rekordu 492. Soupeř dostal bez dvou kuželek stovku a o zápase už bylo asi rozhodnuto. Stav 6:2, + 131.

Čtvrý Jarda v poklidném tempu bez výraznějších výkyvů poráží náhradníka soupeřů 429:411. V závěrečném souboji se Milan dočkává také výhry po velmi vyrovnané hře 154+77 + 154+77, tedy velmi pěkných 462 kuželek a pečetí opět velmi dobrý výkon družstva.

 

Kuželky Holýšov A – Baník Stříbro A  14:2  2739: 2572

 

Poslední čtyři domácí zápasy jsme hostům povolili pouze 4 dílčí výhry a vyprovodili jsme je se skóre 56:8 celkem o 631 kuželek. Tyto naše náhozy měly hodnotu postupně 2739, 2738, 2806 a 2739. Kdybychom tyto výkony předváděli větší část soutěže, mohli jsme místo o udržení bojovat o postup. Tak snad přístí rok!? Před posledním zápasem sezóny se v tabulce stále nacházíme na předposledním místě se 17 body, ale pouze s jedním bodem ztráty na Útvinu a dvěma body na Stříbro. Situaci již nemáme ve svých rukou, ale v posledním kole na chebských drahách uděláme vše pro to, abychom to soupeřům nedali zadarmo.

 

Honza Laksar - Saxík