Áčko boduje v poháru

16.12.2018 19:54

Kromě divizní soutěže jsme se jako v posledních několika sezónách přihlásili do poháru ČKA. Pro nás je pohár specifický, protože se hraje na 120 HS, ke kterým se kromě turnajů nebo přeborů běžně nedostaneme. Byli jsme nasazeni do druhého předkola a jako tradičně jsme čekali soupeře z Dobřan nebo Rokycan, popř. o něco vzdálenější Rudnou, Lomnici nebo Aš. O to větší překvapení nás čekalo, když nám byl nalosován třetilogový tým z jihočeských Slanovic, které se však nacházejí v cípu kraje a téměř sousedí s Jihomoravským krajem a mají to kilometr do Rakouska. Vzhledem k žebříčku týmů se první zápas odehrál na naší kuželně – chtěli jsme se proto předvést co nejlepším výsledkem, abychom na ten 500 km odvetný výlet nejeli nadarmo.

Jako první nastupuje v domácím prostředí Honza Laksar. Na prvních dvou drahách situace jako přes kopírák, když Honza prohrává plné, ale v dorážce vždy obrací. Když se mu na třetí dráze konečně povedly plné a zahrál dobře i dorážku, porazil soupeře i na jeho nejlepší dráze (154:142). Definitivně zlomil soupeřův odpor a nakonec vítězí po pěkném výkonu 559:524 a hlavně 4:0 na dráhy. Parádní začátek. Druhý Honza Myslík na soupeře vlítl jako uragán a po krásné dráze 176 mu nadělil do úvodu celých 63 kuželek. Honza vyhrává i na druhé dráze a už to vypadá dobře. Soupeř se přeci jen nadechuje k odporu a vyhrává těsně třetí dráhu 147:151 z našeho pohledu. Poslední dráhu už si Honza pohlídal a chyběl mu jeden otvor k šestistovce. Nakonec vítězí přesvědčivě 594:507, 3:1 na dráhy. Chtělo by to ještě jedno vítězství.

To se nedaří získat Standovi, který uhrál s nejlepším ze soupeřů pouze jednu dráhu a prohrává jednoznačně 515:570. Pro zadáka Milana dva úkoly; zaprvé neprohrát se soupeřem 67 kuželek, zadruhé se pokusit ho porazit. První dráha jde do Slavonic, druhou a třetí však Milan hezkými výkony 149 a 151 vyhrává a překlápí kuželky na svou stranu. Poslední dráha se soupeři však vyvedla a Milan tak prohrává 547:564, na body však 2:2.

V domácím utkání vyhráváme o 50 kuželek 4:2 s příznivým skóre pomocných bodů 10:6 a ukazujeme hráčům Slavonic, že s námi musí počítat.

 

Kuželky Holýšov – Sokol Slavonice  4:2  10:6   2215 : 2165

 

Odvetu na čtyřdráze ve Slavonicích začínají Honza Laksar se Standou. Ani jednomu se ze začátku moc nedaří, a tak po třech drahách mají oba jistotu prohry. Jsou si však vědomi netradičního hodnocení pohárových dvojzápasů, a tak bojují na poslední dráze, kde stahují celkem 41 kuželek po celkových výkonech 520 a 527. Oba prohrávají 3:1, ale celkový rozdíl je pouhých -13 kuželek z našeho pohledu. Otevírá se tak i možnost pomýšlet na celkovou výhru v počtu sražených kuželek.

Míra Martínek s Honzou Myslíkem nezačínají dobře své zápasy, kdy soupeři háží hodovky a my máme naopak i smůlu do otvírek. Na druhé dráze se Honza zlepšuje na krásných 151, Míra se sice zhoršuje, ale nakonec přetláčí soupeře o 1 kuželku. Zlomový okamžik nastává na třetí dráze, kdy oba naši hráči mají sérii krásných hodů proložených mnoha devítkami a poprvé v zápase otáčení celkové skóre na naši stranu. Po slušné dorážce oba dráhu vyhrávají, ujímají se vedení 2:1 a hlavně vedeme o 11 kuželek! Sice jsme si na třetí dráze téměř vykřičeli hlasivky, ale zbývá nám ještě síla na poslední dráhu! V plných ztrácíme jednu kuželku, Mírův soupeř však začíná dorážku dvěma hodovkami. Míra však oplácí stejnou mincí a jsme zpět ve hře. Soupeř však v dorážce nepolevuje, Míra se statečně drží. Honzův soupeř už má dohráno, o Honzově výhře tak není pochyb. Honza otvírá předposledním hodem 7, Míra však na dva hody nedává existenc. Jeho soupeř jde do otvírky, naštěstí pro nás z ulice pouze 6 – lavor. Honza posledním hodem 1, Mírův soupeř také, a tak nás Mírovo závěrečné zaváhání nemusí mrzet, protože vyhráváme o celé tři kuželky. Na skóre 3:3 a v součtu s prvním utkání vítězíme 7:5 a postupujeme do třetího kola! Neskutečný zápas plný zvratů se šťastným koncem pro naše barvy. V dalším kole narazíme na třetiligové Rokycany, se kterými doufáme, že opět odehrajeme vyrovnanou partii.

 

Sokol Slavonice - Kuželky Holýšov  3:3  9:7   2117 : 2130

 

Sokol Slavonice - Kuželky Holýšov  5:7  15:17   4282 : 4335

 

Honza Laksar - Saxík